După cum bine știm, în domeniul fitness-ului
S-au creat diverse mituri răspândite în mare parte de necunoscători, printre care: “Pentru a slăbi trebuie să fac multe ore de cardio și antrenamente de maximă intensitate” ; “Dacă fac multe abdomene în fiecare zi ard grăsimea de pe talie”; “Poți mânca orice atâta timp cât faci sport” etc
Ei bine ,astăzi vom vorbi despre mitul antrenamentelor ce includ mușchii opuși , dacă este bine să îi lucrăm în aceeași zi, sau în zile diferite.
Așa cum probabil știți cu toții, oasele și mușchii alcătuiesc împreună sistemul musculoscheletal al organismului. Oasele asigură suportul structurat al organismului, iar mușchii îi conferă abilitatea de mișcare, datorită capacității lor de a se contracta.
Oasele se leagă unele de celelalte prin intermediul articulațiilor, iar ligamentele joacă un rol important în solidarizarea diverselor părți ale corpului. Musculatura scheletală se atașează de oase prin intermediul tendoanelor și are diverse forme și mărimi, în funcție de rolul pe care îl joacă în procesul de mișcare.
Mușchii care participă la realizarea unei mișcări pot avea diverse roluri:
– agoniștii – sunt mușchii principali, cei care inițiază și realizează mișcarea de bază.
– antagoniștii – sunt mușchii ce acționează în direcție opusă mișcării de bază, o modulează și răspund de revenirea la poziția lor inițială.
– sinergiștii – sunt mușchii ce participă în mai mică măsură la realizarea mișcării, acționând asupra acelorași articulații ca agoniștii . Se mai numesc neutralizatori, deoarece anihilează mișcările ce au tendința de a schimba planul în care trebuie efectuată mișcarea de bază.
– fixatorii – acești mușchi fixează restul corpului, pentru ca mișcarea dorită să poată fi realizată mai ușor. Mai sunt numiți mușchi stabilizatori.
Mai exact, mușchii opuși , cei despre care vorbim în cazul de față ,sunt reprezentați de mușchii agoniști și cei antagoniști (de exemplu biceps-triceps ; piept-spate ; cvatriceps-biceps femural etc).
Acum că am explicat din punct de vedere anatomic , vom face o sinteză asupra antrenamentelor în sala de fitness. Cel mai întâlnit antrenament în domeniu este cel ce se concentrează strict pe o singură grupă de mușchi pe zi . Acest lucru este comun deoarece se spune că “un antrenament complex, ce include mușchii opuși, poate fi obositor “ sau “ nu vom avea aceleași rezultate ca atunci când lucrăm separat mușchii” ceea ce este greșit.
Presupun că toată lumea a auzit de Arnold Schwarzenegger, cunoscut actor , dar și fost culturist cu rezultate demne de premiat în concursuri. Acesta a spulberat acest mit , demonstrând că ,antrenând mușchii opuși în aceeași zi poți beneficia de rezultate mai rapide.
Ce înseamnă antrenamentul agonist-antagonist și ce beneficii are?
Antrenamentele agoniste-antagoniste asigură un volum egal de muncă cu toate grupele musculare, ca să îți dezvolți și menții echilibrul muscular ,cu alte cuvinte, acest tip de antrenament este eficient pentru că asigură faptul că ambele părți ale corpului primesc aceeași atenție.
În același timp , măresc caracterul practic și scad timpul petrecut în sală, mai exact, economisesc timp.
Astfel, cu cât vă antrenați mai greu, cu atât atrageți mai multe câștiguri și toate acestea în mai puțin timp.
Cum pot face un antrenament agonist-antagonist?
Metoda de antrenament angonist/antagonist, așa cum am spus, este o metodă de antrenament de mare intensitate, în care se antrenează grupe musculare opuse, la fiecare antrenament. Acesta se mai numește și antrenament de tip superset. Exercițiile sunt efectuate în perechi, vizând grupe musculare opuse și fără pauză între ele.